Ruud Hawinkel

Ruud Hawinkel groeide op in Kessenich. Hij speelde er bugel bij de fanfare en slagwerk in de drumband van de schutterij. Later ging hij trompet spelen in het Universitair Harmonieorkest van de KU Leuven en cornet bij de Noordlimburgse Brassband.

Via activiteiten met onze fanfare kwam Ruud zijn vrouw Isabel in Overpelt tegen. Hij kwam hier wonen en kreeg er drie (ondertussen ook musicaal actieve) kinderen. In 2012 stapte hij er mee in ons project om de fanfare nieuw leven in te blazen. Ruud nam het dirigeerstokje van de jeugdfanfare in handen en ontdekte dat dirigeren wel zijn ding was, maar dat je daar best toch wat meer technische en theoretische bagage voor hebt. Hij begon in 2013 aan de Genkse Muziekacademie met een opleiding ‘directie instrumentale muziek’. Met Kevin Houben als leraar studeerde hij er in 2016 af met ‘grootste onderscheiding’.

In de afgelopen jaren deed Ruud verschillende kortere en langere vervangingen bij volwassen orkesten, maar specialiseerde hij zich toch vooral in het kwantitatief en kwalitatief uitbouwen van verschillende jeugdorkesten, wat leidde tot mooie resultaten op het Eurofestival in Heel (NL) en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (B). Terwijl het dirigeerstokje steeds meer aandacht kreeg, werden de trommelstokjes opgeborgen en maakten bugel en cornet plaats voor het euphonium.

Toch blijft dirigeren en musiceren eigenlijk een hobby: na zijn opleiding tot ‘Master in de Communicatiewetenschappen’ is Ruud al 18 jaar als leraar Gedragswetenschappen actief in de Katholieke Scholengemeenschap MOSA-RT in Maaseik.